Pečlivě jsme pro Vás vybírali vinaře, jejichž víno budete moci ochutnat u nás ve sklepě.
VÍNO HRUŠKA s.r.o. se sídlem v Blatničce jsme založili v lednu roku 2007. Již 8 generací si v rodině předáváme cenné zkušenosti a rady v oblasti pěstování vinic a výroby vína. Dnes v obci Blatnička ve vinařské podoblasti Slovácké obhospodařujeme 56 ha vinic, kde se snažíme využít místního "Terroir" k výrobě kvalitních a odrůdově charakteristických vín z této oblasti.
Vinařství JEŽKOVÁ je malé vinařství rodinného typu se sídlem v Moravské Nové Vsi. Jeho historie sahá na začátek 20. století kolem roku 1900. Miroslava Ježková se jako mladší dcera pana Ing. Miroslava Košuta snaží převzít a pokračovat v rodinné tradici vinařství. Samozřejmě s podporou celé rodiny a především s dlouholetými a cennými zkušenostmi svého otce. Vinařství obhospodařuje 9 ha vinic. Je zařazeno do integrované produkce révy vinné, podle něhož vznikl i jeho název. Nejstarší vinice je z roku 1932, z níž bylo vyrobeno víno ze starých odrůd s názvem Dědovo červené a Dědovo růžové.
Rodinné vinařství Beneš vyrábí převážně vína z odrůd typických pro oblast Podluží. Pěstování révy i produkce vína se zaměřuje na to, aby vína měla čistý typický odrůdový charakter a vznikala co nejpřirozenějším způsobem.
Rodinné vinařství Chrenka se nachází v jihomoravské oblasti Slovácko v malebné vesničce vinných sklepů Nechory nedaleko obce Prušánky. Jsme rozvíjející se rodinné vinařství, kde vnuci Radek Bůšek a Josef Polách převzali v roce 2013 vinařství po dědovi Jaroslavu Chrenkovi. Obhospodařujeme 7,5 ha plodných vinic. Z vypěstovaných hroznů vyrábíme moravské zemské a přívlastkové vína, hrozny pro výrobu vína jsou výhradně z vlastní produkce. Odrůdy: Müller thurgau, Veltlínské zelené, Muškát Moravský, Sauvignon, Tramín červený, Hibernal, Aurelius, Rulandské šedé, Chardonnay, Pálava, Ryzlink rýnský, Modrý portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Dornfelder, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Neronet, André, Frankovka, Merlot
Naše vína pocházejí z těch nejlepší tratí Velkých Bílovic. V současné době vinařství obhospodařuje 20 hektarů vlastních vinic, kterým věnujeme celoroční péči. Další hrozny z 5 hektarů nakupujeme od místního pěstitele, s kterým úzce spolupracujeme a dbáme na kvalitu hroznů. Produkce vinařství dosahuje 150.000 litrů vína. Tradici, založenou na respektu k přírodě i půdě, spojujeme s moderními postupy, díky nimž dosahujeme kvality svých vín. Naše hrozny zpracováváme nejšetrnější, ojedinělou metodou pomocí selektoru bobulí. Výsledkem jsou odrůdově čistá a mimořádně zajímavá přívlastková vína. Jsou typická širokým spektrem primárních aromatických látek a zejména výrazně ovocným charakterem s minimálním obsahem hořčin.
Vinařství Čapka navazuje na dlouholetou rodinnou tradici vinaření, jejíž počátky sahají až do konce 19. století. Mladý vinař Martin Čapka v posledních letech postupně přebral vinařství po svém otci Karlovi a je tak již pátou vinařskou generací v řadě. Vinice rodiny Čapkovy se rozkládají na výměře cca 5 ha, a to převážně v obci Josefov, na jedinečné viniční trati Kukvička. V této oblasti se mimo tradičních bílých odrůd dobře daří i odrůdám modrým, což umožňuje vyrábět vysoce kvalitní červená vína.
Vinařství Nechory vyrábí bílá vína, červená vína, růžová vína i sekt. Odrůdová skladba našich bílých vín zahrnuje Ryzlink Rýnský, Chardonnay, Rulandské šedé, Muškát Ottonel, Tramín červený a Sauvignon. U červených vín se zaměřujeme na odrůdy Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe a Dornfelder. V současné době obhospodařujeme 14 ha vinic v okolí obcí Prušánky, Nový Poddvorov a Josefov. Zaměřujeme se na produkci kvalitních přívlastkových vín, čemuž jsme podřídili i výběr vinohradnických tratí, odrůdovou skladbu a klony révy vinné. Kvalitní technika a přísně selektovaná a redukovaná sklizeň poskytuje velmi dobrý surovinový potenciál pro výrobu našich vín.
Jsme kluci z Prušánek, co navazují na rodinnou dlouholetou tradici vinařství našich předků z rodiny Makuderů. Ti začali obdělávat révu vinnou v okolí vinných sklepů zvaných Nechory již v 19. století. Dnes na jejich dědictví hospodaříme já Ondřej a můj bratr Jirka Stávek. S úctou ke své rodině udáváme vinařství nový směr od roku 2016.Z hlediska produkce se řadíme mezi malá vinařství a v současně době vyrábíme okolo 10 000 lahví. To nám dává prostor pro individuální a pečlivý přístup jak vinicím, tak samozřejmě k jednotlivým vínům. Naše vína vyrábíme pouze z vlastních hroznů, respektujeme tradiční postupy a kombinujeme je s moderními poznatky a technologiemi, jako je řízené kvašení nebo cross-flow filtrace. Při výrobě se snažíme příliš do vína nezasahovat a dáváme mu čas a prostor, aby se projevilo samo.
má provozovnu v obci Moravská Nová Ves, která leží v nejjižnějším cípu jižní Moravy, v malebném Podluží, podoblast Slovácka. Naše vinařství je poměrně malé, navazuje na rodinnou tradici, je už třetí generací zabývající se výrobou vína, první vinohrady vysadil dědeček kolem roku 1950. Z předešlých generací přebíráme zkušenosti, které se staly základem naší práce. Zaměřujeme se na výrobu vysoce kvalitních vín jednak z vlastních vinic, ale také z nakoupených hroznů. Naše rodinné vinařství se snaží dělat vína bez aromatických kvasinek a stabilizátorů, která jsou odrazem odrůdy, polohy vinice, práce a umu vinaře, vína harmonická, vína plná. Tyto staré metody jsou spojovány s moderním přístupem při ošetřování vinic, při výrobě vína, ale také s ochrannou životního prostředí.
Vinařství LAHOFER se opírá o silnou vinařskou tradici na Znojemsku, rozvíjenou pomocí nejmodernějších vinařských postupů a technologií. LAHOFER vyrábí veškerá vína všech hlavních středoevropských odrůd výhradně z hroznů z vlastních vinic (s výjimkou speciální řady francouzských vín), část produkce hroznů navíc prodává ostatním výrobcům vína. polečnost vznikla ve Znojmě v roce 2003 jako První znojemská vinařská a.s. a pod tímto názvem uvedla na trh první tři ročníky přívlastkových vín - 2003, 2004 a 2005. Rok 2006 byl pro společnost zlomovým díky dokončení a zprovoznění nového výrobního areálu v Dobšicích u Znojma. V souvislosti se změnou sídla změnila společnost i vlastní značku a jméno. Inspirací jí byla právě postava dobšického rodáka, uměleckého řezbáře Jana Lahofera.
Přímo na svazích kolem dnešního Sonberku se stonky révy vinuly už ve 13. století. Ideální podmínky pro jejich růst vytvářela hlavně poloha směrem na jih i příjemné teplé klima s dostatkem slunečního svitu, což se ostatně vtisklo do názvu viniční tratě původně označované jako Sonnenberg. 18 . století - Z této doby totiž pochází informace o prvním apelačním systému na Moravě, tedy systému, který se dívá na kvalitu vína podle místa původu hroznů, jež dávají vínu jedinečný charakter. Autorem tohoto hodnocení je benediktýn Gregor (Řehoř) Wolný, jenž zařadil Popice a jejich vinice mezi pět nejkvalitnějších na Moravě.
Rodinný ovocný lihovar Žufánek byl založen v září roku 2000 s cílem nabídnout zákazníkům slivovici v kvalitě, kterou znali pouze z domácího pálení. Dnes už to zní samozřejmě, ale v tu dobu šlo o zásadní změnu na trhu. Nejdůležitějším předpokladem té nejlepší slivovice je to nejkvalitnější ovoce. Proto jsme ještě před spuštěním lihovaru začali vysazovat vlastní ovocné sady. Dnes jich máme 15 hektarů a všechny v režimu ekologického zemědělství. Proto jsou naše destiláty jedinečné. Zrcadlí se v nich zdejší mikroklima a podloží chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Sortiment se postupně rozšířil i o bylinné destiláty a dnes patříme mezi největší světové výrobce těch nejoceňovanějších absintů
„Moment, kdy hrozny přijíždí do sklepa, je pro mě tím nejvíc vzrušujícím z celého vinařského roku. Je to chvíle, kdy mám jedinou možnost v roce pracovat s tím, čemu jsme celý rok věnovali obrovskou energii a každodenní péči. V hroznech je totiž napsána historie celého vinohradnického roku. A já mám jedinou šanci. Tady a teď. Vinařství pro mě není jen práce, ale životní styl, vášeň a poslání. Necítím se být v názorech ani přístupech k révě nebo vínu extrémní či ortodoxní. Snažím se k tvorbě vína přistupovat s citem, pokorou a tak, abych enologickými postupy neměnila to, co díky přírodě vzniklo. Víno vnímám jako komplex. Největším enologickým cílem je proto pro mě pravdivost. Chci vytvářet víno, které bude vždy odrážet podmínky ročníku, lokalitu a moje rozpoložení a cítění.
Vinařství bylo založeno v září roku 2006 v Mikulčicích. Zakladatelem je vinař a muzikant - primáš cimbálové muziky Slovácko ml. Ing. Petr Marada, který je absolventem Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, obor Zpracování zahradnických produktů. Navazujeme na rodinnou tradici zemědělství, kdy vinařství bylo vždy historicky nedílnou součástí hospodářství. Tento odkaz předků nás zavazuje k tvrdé a poctivé práci, bez níž dobré víno nelze vyrobit. Hospodaříme na vinicích v bio režimu z lásky k půdě a pokoře k přírodě. Kvalita hroznů révy vinné pěstovaných v bio režimu je nezpochybnitelně vyšší. Při výrobě vína upřednostňujeme fyzikální postupy nad chemickými a dáváme vínům čas na zrání a přirozenou vinifikaci. Filosofie vinařství: spočívá v jednoduchosti a včasnosti daného zásahu - Méně je více.